Çocuklara Nasıl Anlatmalı?

outbreak-coronavirus-world-1024x506px

Çocuklara Nasıl Anlatmalı?

Çocuklar da sosyal medyada gezinebilir, haberleri okuyabilir ve gündeme dair bilgi sahibi olabilirler. Peki en doğru yol budur denilebilir mi? Örneğin şu anda birçok kişiyi etkileyen Covid-19, diğer bir deyişle Korona virüsüne dair bilgiyi internetten doğrudan almak çocuklar için ne kadar faydalıdır? Çocukların yanlış bilgiye ulaşması da ihtimallerden biridir. Bu nedenle ebeveynlere büyük rol düşmektedir. Özellikle okulların tatil olduğu bu dönemde çocuklar bilgiyi öğretmenlerinden alamayacaklarından ötürü ailelerine soru sormaya başlarlar. Aileler bu soruları olabildiğince en doğru bilgiyle cevaplamalıdır. Çocuklara karşı samimi olunmalı ve doğruluğundan emin olunmayan bilgileri çocuklara anlatılmamalıdır. Anlatım şekli direkt anlatım şeklinde olabilir ya da oyunlar eşliğinde çocukların ilgisini çekecek bir anlatım biçimiyle de aktarılabilir. Burada önemli olan çocukların sorularına sakinlikle cevap vermektir.


Çocuklar ebeveynlerin duygudurumundan etkinlenmektedir. Sadece çocuklar değil bebekler dahi ebeveynlerinin yaşadığı stresi hissedebilirler. Ebeveynler çocuklarına hem daha doğru bilgi aktarabilmek hem de onları strese sokmamak adına olanları sakin bir şekilde aktarmalıdır. Sadece söylemler değil davranışlar da çocukların stresi anlamalarına neden olabilir. Ailenin rutinlerini tamamen değiştirmesi buna neden olabilir. Örneğin Pazar sabahları evde beraber kahvaltı yapma, çocuk ile oyun oynama gibi rutine sahip olan aileler stresten dolayı bu rutinleri aksatmamalıdır. Aileler olabilecek tedbirleri en iyi şekilde alıp hayatlarını tamamen değiştirmemelidir. Çocukları endişelendirmeden onlara bilgiyi en iyi şekilde aktarmak önem arz etmektedir. Çocuklara kendilerini nasıl korumaları gerektiği anlatılmalı ve gösterilmelidir. El yıkamanın detaylı şekilde gösterilmesi, bir şarkı eşliğinde yapılmasının sağlanması onların ilgisini çekebilir. Ayrıca nasıl el yıkanabilir ile ilgili görseller lavaboda duvara yapıştırılabilir böylece çocuklar ebeveynleri yanlarında yokken de bu yıkama rutinine sadık kalabilir. Bu sayede çocuklarda endişe yaratmadan onların kendi kendilerini koruması sağlanabilir.


Doğru bilgiye ulaşmak, soruları cevaplamak, bilgiyi oyunlarla anlatmak, sakin kalmak sadece korona virüs özelinde bilginin aktarılmasında değil diğer tüm önemli olaylarda ebeveynlerin kullanması gereken yöntemlerdir. Bu şekilde çocuklar bilgiyi ailelerinden en doğru şekilde öğrenebilir. Yanlış öğrenilen bilgi çocuklar arasında paylaşılabilir ve kötü sonuçlara neden olabilir. Bunun önüne geçmek için aileler çocukları yanlış bilgiye maruz kalmadan bilgilendirme yapmalıdır.

Yazar: Esin Koç

Follow us on Social Media