Online Köy Projesi
Online Köy Nedir?
Sevgi Gönüllüleri Derneği olarak çıktığımız yolda ilk yılımız için hedefimiz kaynaklarımız ölçüsünde gidebildiğimiz kadar köy okuluna giderek kütüphane kurmak, bu süreçte de çocuklarımızla birbirinden etkinliklerimizi gerçekleştirmekti. Ancak tüm dünyayı etkileyen pandemiden maalesef ki dernek olarak biz de etkilendik.
İlkokul ve ortaokullar için hazırladığımız onca etkinliğimizi, kitap ve kütüphane gereçleri için yaptığımız araştırmalarımızı, boya-badana sponsorlukları için ayarladığımız görüşmelerimizi, köy okulları listelerimizi rafa kaldırmak zorunda kaldık. Ancak bu talihsiz durumun bizi etkilemesine izin vermek istemedik. Fiziksel olarak köylere gitmek ve kütüphane kurmak son derece riskliydi ancak okulların online eğitime adapte olmasını izlerken çeşitli fikirler geliştirdik. Tüm bu gelişmeler sonucunda Online Köy Projesi ortaya çıktı.
Bu süreçte elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız diyerek yola çıktık ve kendimize yeni hedefler belirledik. Projemizin asıl amacı çocukların evde geçirdikleri vakitlerini en iyi şekilde değerlendirmeleri, çeşitli konularda bilinçlenmeleri, yeni ilgi alanlarını keşfetmeleri ve pandemi sürecinde biraz da olsun yüzlerinin gülmesini sağlamaktı. Bu motivasyonla çıktığımız yolda hem geleneksel köy etkinliklerimizi online ortama adapte ettik hem de yepyeni etkinlik fikirleri geliştirdik.
Proje Araştırma Geliştirme ekibi uzun süredir üzerinde çalıştığı Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Engelli Farkındalığı ve Çocuk Hakları Atölyeleri’ni online ortama adapte ederken birbirinden güzel sunumlar ve interaktif oyunlar hazırladı. Derneğimizin hedeflerine ulaşmak için son derece büyük önem arz eden bu atölyeler seçilen her köy için detaylıca inceleniyor, değiştirilip geliştiriliyor. Bu atölyeleri derneğimizin temel atölyeleri olarak görmekteyiz. Gerekli ve uygun durumlarda gönüllülerimizin desteği ile birlikte bu atölyelerimizin sayısını arttırmak niyetindeyiz.
Saha Çalışmaları ekibi ise çocuklar ile aramızda bir güven bağı oluşturmaya, birbirimizi tanımaya, çocuklara kendimizi sevdirirken sanat ve kültür alanlarında eğlenceli etkinlikler hazırlamaya yönelik çalıştı. Sene içinde pek çok etkinlik fikri geliştiren ekibimiz Online Köy Proje’miz için online ortamda en verimli olacağını düşündüğü 3 atölyeyi en ince detayına kadar hazırladı. Bu 3 atölye; Genel Kültür ve Uzay, Drama ve Masal, Müzik atölyeleridir. Bu atölyelerin içeriği gönüllülerimizin katkıları ile sürekli geliştirilmektedir ayrıca yeni atölyeler de eklenmektedir.
Online Köy Projesi ile ilgili en büyük hayalimiz ise pandemi sürecinin sonunda etkinlik yaptığımız köyleri ve çocuklarımızı ziyaret ederek kütüphanemizi kurmaktır. Fırsatımız olursa kuracağımız bu kütüphanelerin anlamının son derece büyük olacağına inanıyoruz ve online ortamda tanıştığımız çocuklarımıza sarılabilmek, sevgimizi paylaşmak için sabırsızlanıyoruz.