Yenice İlkokul/Ortaokuluna Sevgi Kütüphanemizi Kurduk
Sevgi Kütüphanemizi 23-24 Ekim tarihleri arasında Ankara’nın Haymana ilçesinde bulunan Yenice İlkokul/Ortaokulunda yapmaya karar verdik. İki seneden sonra ilk defa çocuklarla buluşacak, etkinlikler yapacak ve kütüphanemizi kurabilecektik. Pandemiden dolayı çocuklardan uzun süredir ayrı kalmanın özlemiyle beraber, içimizde büyük sevinç, duygusallık biraz da pandeminin yaratmış olduğu endişeyle birlikte sürecin nasıl ilerleyeceğini merak ederek Sevgi Kütüphanesi maceramıza başladık.
Kütüphanemizi kurabilmek, çocuklarla buluşup atölyelerimizi ve etkinliklerimizi gerçekleştirebilmek için önce okulumuzun nerede olduğunu, projemizi açık alanda yürütebilmek için bahçe alanının yeterli olup olmadığını, hangi sınıfın kütüphane yapılması gerektiği gibi sorulara yanıt bulabilmek ve önden çocuklarımızla tanışabilmek için üç arkadaşımız okulu ziyaret ettiler. Bu ziyaret sonucunda edindikleri bilgilere göre Sevgi Kütüphanemiz için çalışmalarımıza başladık.
Etkinlik Fotoğraflarımız
Kütüphane Fotoğraflarımız
İlk olarak Sevgi Kütüphanemiz için ihtiyaç listesi ve online bağış kampanyaları düzenledik. Bu kampanyalar ile kütüphanemizdeki eksikleri gidermeye çalıştık. İkinci olarak etkinlik ve atölye çalışmalarımıza hızlıca başladık. Çok az bir süre kalmıştı ve biz uzun bir süreden sonra çocuklarımızla yüz yüze etkinliklerimizi gerçekleştirebilecektik. Sevgi Kütüphanesi Projemizin aktif bir şekilde ilerleyebilmesi için gönüllülerimiz kendi istedikleri alt ekiplere dâhil olarak çalışmalara başladı. Sevgi Kütüphanesi Projemizde; Amele Ekibi, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Atölyesi, Çocuk Hakları Atölyesi, Engelli Farkındalığı Atölyesi, Küçüklere Etkinlik, Bilim, Genel Kültür, Müzik, Spor, Hazine Avı, Drama gibi etkinlikler/atölyelere ayrıldık. Bu etkinlikler ve atölyelerin içerikleri ise şu şekildedir;
Amele Ekibi: Gönüllülerimizden birçok kişi amele ekibinde yer alıyordu. Amele ekibi dediğimiz ekip Sevgi Kütüphanemizi kuran, duvarlarına resimler çizen, boş bir sınıfı masal şatosuna çeviren gönüllü kahramanlarımızdır. Amel ekibimizin diğer etkinlikler ve atölyelerden farklı bir işleyişi vardır. Önce kütüphaneyi kuracağımız sınıfın analizini yapar, kütüphanenin boya durumuna göre bir gün önceden astarını atar ve 2-3 gün içinde çocuklarımızın kendilerini rahat ve özgür hissetmelerini sağlayacak olan Sevgi Kütüphanemizi kurarlar.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Atölyesi: Bu atölyemizde çeşitli kalıpları büyüdükçe öğrendiğimizi göstermeye çalıştık. Örnek olaylar ve soru-cevap kısımlarıyla eğlenceli hale getirmeye çalıştığımız bu atölyemizin odak noktasında, hoşgörülü ve saygılı nesiller yetiştirmeye katkıda bulunuyordu. Çocuklarımız atölyedeki sorulara verdikleri cevaplarla toplumsal eşitlik konusunda aldığımız geri dönüşler bizi biraz üzdü.
Çocuk Hakları Atölyesi: Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni temel alarak hazırladığımız bu atölyemizde çocukların hakları ve bu hakların içerikleriyle ilgili bilgi sahibi olmalarını sağlamaya çalıştık. Hiçbir haklarından vazgeçmek zorunda olmadıklarını, bu hakların ne sebeple korunduğunu, kendilerinin bu haklarına niye sahip çıkmaları gerektiğini kapsamlıca anlattığımız bu atölyemizi de interaktif oyunlar ve soru-cevap kısımlarıyla eğlenceli hale getirmeye çalıştık. Çocuklarımızın haklarını bilememesi, haklarından çabuk bir şekilde vazgeçmeleri bizi derinden etkilerken atölyenin sonunda haklarını öğrenmiş olmaları bizi gururlandırdı.
Engelli Farkındalığı Atölyesi: Bu atölyemizde çocuklarımıza engelli kişilerin yaşamış oldukları güçlükleri oyunlar eşliğinde göstermeye çalıştık. Çocuklarımızın empati becerilerini geliştirmeye yönelik hazırladığımız etkinliklerimizde, çocuklarımızdan aldığımız geri dönüşler bizi çok mutlu etti. Miniklere işaret dili alfabesini eğlenceli hala getirerek göstermeye özen gösterdik. Çocuklarımızın atölyenin sonunda işaret diliyle gösterdiğimiz şarkıya eşlik etmeye çalışmaları bizi gururlandırırken, engelli bireylerin yaşamış oldukları güçlükleri benimsemeleri de bir o kadar tatmin etti..
Küçüklere Etkinlik: Bu etkinliğimizde miniklerimizle el işi, boyama, origami gibi çalışmalar yaptık. Renkli karton kâğıtlarını evcil hayvanlara benzetmeye çalışarak el becerilerini geliştirmeye özen gösterdik. Miniklerimiz yaptıklarıyla hem el becerilerini hem de görsel algılarını arttırdılar hem de güzel vakit geçirdiler.
Bilim Etkinliği: Bu etkinliğimizde çocuklarımıza bilimin gücünü göstermeye çalıştık. Çeşitli deneyler yaparak çocuklarımızın dikkatini bilime çekmeye çalıştık. Yaptığımız deneylerin bazılarını bildiklerini, bazılarını ise bilmediklerini fark ettik. Bilmedikleri deneylere karşı olan merakları ve aldığımız geri dönüşler bizi çok mutlu etti.
Genel Kültür Etkinliği: Bu etkinliğimizde çocuklarımıza yaşadığımız dünya hakkında bilgi vermeye ve dünyamızın nasıl yok olmaya başladığına dikkat çekmeye çalıştık. Yer- yön bulma oyunu ile çocuklarımızın yönleri öğrenmesini sağladık. Hazırlamış olduğumuz Sevgi Broşürü ile nesli tükenmekte olan hayvanlara, bitkilere ve çevremizde bulanan adını az bildiğimiz ağaç türlerini göstermeye çalıştık.
Müzik Etkinliği: Müzik, her yaştan insana iyi gelen ve ruhun bir yansımasını oluşturan muazzam bir şeydir. Çocuklarımıza bu muazzam olayın yani müziğin nasıl oluştuğunu, müzik aletlerinin neler olduğunu, müzik aleti olmadan nasıl müzik yapılabileceklerini göstermeye çalıştık. Beraber şarkılar söyledik ve çok eğlenceli vakit geçirdik.
Spor Etkinliği: Bu etkinliğimizde bedenimizi nasıl rahatlatacağımıza, sporun beden ve ruh sağlığımız açısından nasıl etkileri olduğuna değindik. Hazırlamış olduğumuz parkur oyunu ile çocuklarımızla beraber biz de çok eğlendik. Parkur oyununda hız, denge ve konsantrasyon becerilerini geliştirmeye çalıştık.
Hazine Avı Etkinliği: Bu etkinliğimiz çocuklarımızın en çok sevdiği etkinliklerimizden biri olabilir çünkü etkinliğimizin sonunda ulaşmaları gereken bir ödülleri vardı. Ödülü kazanmaları için önceden hazırlamış olduğumuz bilmeceleri bilmeleri ve ödüle yaklaşmaları gerekiyordu. Bilmeceleri çözmeye çalışırken aşırı derecede heyecanlı oldukları gözlerinden belliydi.
Drama Etkinliği: Bu etkinliğimizde dramanın ne olduğundan, sesimizi nasıl kullanacağımızdan bahsettik. Çeşitli doğaçlamalar eşliğinde çocuklarımız kendilerini ifade etmeyi öğrendiler. Bolca kahkaha içeren bu etkinliğimizin sonunda çocuklarımızdan çok güzel dönüşler aldık.
Atölye ve etkinliklerimizde yaptığımız çalışmaları daha iyi anlayabilmeniz için derneğimizin Instagram sayfasını bağlantı ekinden ziyaret edebilirsiniz.
https://www.instagram.com/sevgigonulluleri/?hl=tr
Atölyelerimiz ve etkinliklerimiz iki gün boyunca böyle devam etti. Amele ekibimiz son hazırlıklarını yaptı ve o an geldi. Çocuklarımıza Sevgi Kütüphanemizi gösterme zamanıydı. Kütüphanelerine girdiklerinde aldığımız tepkiler bizi çok duygulandırdı. O zaman bir kere daha bir insana dokunmanın ne kadar özel ve hiçbir şekilde tarifi olamayan bir duygu olduğunu anladık. Bir kitap bir dünya derler, biz çocuklarımıza birbirinden farklı dünyalar hediye ederek yeni projelerimiz için Ankara’ya doğru yol aldık.