Online Köy

online köy 4

Online Köy

Online Köy Projemizi Ankara’nın Polatlı ilçesindeki Şehit Yaşar Çetinkaya ortaokulundaki öğrencilerimizin 23-24 Ocak ve 30-31 Ocak tarihlerindeki katılımlarıyla gerçekleştirdik. Projemizin nasıl geçtiğini, bu süreçte hep beraber neler yaşadığımızı anlatmadan önce biraz bu sürecin nasıl işlediğini ve online köyün ne olduğunu anlatalım istedik.

Pandemi sürecinde geleneksel köy etkinliği anlayışımızı değiştirmek zorunda kaldık. Geleneksel köy etkinliklerimizde akşamdan yola çıkıp, köy okulumuzun bulunduğu şehre gidiyorduk, burada çocuklarımızla buluşuyorduk. Gönüllü olarak kütüphane kuruyor, çeşitli etkinlikler ve atölyeler düzenleyip çocuklarımıza farkındalık kazandırmaya çalışıyorduk. Bu sırada kendimizi de çeşitli alanlarda geliştiriyorduk ve en güzeli de çocuklarla birlikte vakit geçirebiliyorduk fakat araya pandemi süreci girince çocuklarımızla iletişim kurabilmek bile bir sıkıntı halini aldı. Acaba uzaktan çocuklara faydamız dokunabilir mi? Zoom gibi uygulamalar ile çocuklarla verimli vakit geçirebilir miyiz? gibi sorular ile çıktığımız yolda projemizi Online Köy Projesine çevirdik.

Hemen çalışmalarımıza başlamamız gerekiyordu çünkü çocuklara faydalı olmamız lazımdı. Gönüllü üyelerimizle birlikte çeşitli yeteneklerimize ve ilgili alanlarımıza göre dersliklere ve atölyeler ayrıldık:

  • Drama-Masal Atölyesi
  • Çocuk Hakları Atölyesi
  • Müzik Atölyesi
  • Genel Kültür – Uzay Atölyesi
  • Eşitlik Atölyesi
  • Engelli Farkındalığı Atölyesi
  • Çocuk Hakları Atölyesi

Olarak ayrıldıktan sonra çalışmalarımıza başlamak için zoom üzerinden toplantı günleri ayarladık. Şimdi size bu atölyelerde ve derslikler de neler yaptığımızdan ve sürecinin nasıl geçtiğinden bahsedeceğim ama ondan önce instagram hesabımızda da olan bu atölyede ve derslikler de yaşadığımız güzel anların küçük bir parçasını buraya bırakmak istiyorum. Neler yaptığımızı ve nasıl vakit geçirdiğimizi daha iyi anlayabilmeniz için instagram hesabımızın linkini resmin altına ekleyeceğim .

İnstagram hesabımızdaki Online köy gönderilerimize buradan ulaşabilirsiniz:

Proje Araştırma Geliştirme ekibi uzun zamandır üzerinde çalıştığı farkındalık atölyelerini online ortama adapte etmeye çalışırken Saha ve Eğitim Çalışmaları ekibi de kültür ve sanat etkinliklerini hazırlamaya başladı. İlk çalışmalar bitip okulumuz ve etkinlik tarihimiz belli olunca diğer ekiplerden gelen gönüllülerimizle atölyelerimize son halini verdik. Ankara’nın Polatlı ilçesindeki Şehit Yaşar Çetinkaya ortaokulundaki öğrencilerimiz ile 23-24 Ocak ve 30-31 Ocak tarihleri arasında iki hafta boyunca çeşitli etkinlikler yaptık. Tüm bu süreç boyunca içimiz içimize sığmıyordu çünkü aylar sonra ilk defa çocuklar ile -yüz yüze olmasa bile- aynı ortamda bir araya gelebilecektik.

Proje Araştırma Geliştirme ile Saha ve Eğitim Çalışmaları ekibinden olmayan gönüllü üyelerimiz çeşitli yetenekleri ve ilgili alanlarına göre atölye ekiplerine katıldı. Atölye ekipleri oluşturulduktan sonra çalışmalarımıza başlamak için zoom üzerinden toplantı günleri ayarladık. Atölyelerimizde neler yaptığımızdan ve hazırlık sürecinden bahsetmeden önce etkinlik sırasında yaşadığımız güzel anların küçük bir parçasını buraya bırakıyoruz. Neler yaptığımızı ve nasıl vakit geçirdiğimizi daha iyi anlayabilmeniz için instagram hesabımızın linkini aşağıda bulabilirsiniz.

Genel Kültür ve Uzay;

Ortaokul öğrencilerinin müfredatlarına katkısı olacağı düşünülerek ilgi uyandırmak için hazırlanan bu atölyemizde harita okuma, yönler, dünyanın 7 harikası, güneş sistemi, gezegenler, kara delikler gibi pek çok konuya değindik. Soru-cevap ve hazırlanan online oyunlar ile interaktif hale getirilmeye çalıştığımız bu etkinlikte gönüllülerimiz de en az çocuklarımız kadar eğlendi.

Müzik;

Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan müziğe farklı bir bakış açısı getirmeye çalıştığımız bu etkinlikte notalarda, ince-kalın seslerden, müzik aletlerinden bahsettik; birbirimizi tanırken en sevdiğimiz müzik türleri hakkında bilgi edindik; ders boyunca öğrendiğimiz bilgileri senfoni videoları izleyerek pekiştirmeye çalıştık. Gönüllülerimizin online ortamda enstrüman çalmaları atölyeye olan ilgiyi arttırırken müzik yapmak için bir kutu bile kullanabileceklerini öğrenmek çocuklarımızın motivasyonunu arttırdı.

Drama ve Masal;

Hikaye anlatıcılığı ve drama ile ilgili ön yargıları kırmaya çalıştığımız bu atölyemizde çocuklarımızı yeteneklerini fark etmeleri ve bu süreçte eğlenmeleri yönünde yüreklendirdik. Ses-mimik çalışmaları, duyu koordinasyonu, betimleme ve hikaye tamamlama gibi pek çok etkinlikle interaktif bir atölye oluşturmaya çalıştık. Çocukların atölyeye olan ilgisi ve hevesi gönüllülerimizi son derece mutlu etti.

Eşitlik Atölyesi;

Bu atölyemizde çeşitli kalıpları büyüdükçe öğrendiğimizi göstermeye çalıştık. Örnek olaylar ve soru-cevap kısımlarıyla eğlenceli hale getirmeye çalıştığımız bu atölyemiz hoşgörülü ve saygılı nesiller yetiştirmeye katkıda bulunmaktı. Çocuklarımız dersteki sorulara verdikleri cevaplarla, kendilerini açıklama biçimleriyle bizler çok şaşırttılar.

Engelli Farkındalığı;

Ülkemizde göz ardı edilen konulardan biri olan engelli hakları ile ilgili etkinliğimizi hazırlarken daha çok çocuklarımıza empati kurdurabilmek adına çalıştık. Kimi engel türlerini oyunlarla anlattık, kimileri için sunum yolunu seçtik. Hem güldüren hem de düşündüren bir etkinlik hazırladık. Kısa süreliğine kendini bir engellinin durumunu yaşarken bulan öğrencilerimizin bu konuda farkındalığının yükseldiğini düşünüyoruz.

Çocuk Atölyesi;

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni temel alarak hazırladığımız bu atölyemizde çocukların hakları ve bu hakların içerikleriyle ilgili bilgi sahibi olmalarını sağlamaya çalıştık. Hiçbir haklarından vazgeçmek zorunda olmadıklarını, bu hakların ne sebeple korunduğunu, kendilerinin bu haklarına niye sahip çıkmaları gerektiğini kapsamlıca anlattığımız bu atölyemizi de interaktif oyunlar ve soru-cevap kısımlarıyla eğlenceli hale getirmeye çalıştık. Günün sonunda çocuk hakları konusunda bir bilinç oluşturduğumuzu görmek bizim için en güzel hediyeydi.

Yazar: Yasemin Kasnak, Elif Aydoğdu ve Nazlı Özsırkıntı

Follow us on Social Media