ÇOCUKLARDA RESMİN DİLİ VE ANALİZİ

Adsız tasarım (1)

ÇOCUKLARDA RESMİN DİLİ VE ANALİZİ

Çocuklara kâğıt ve kalem verin, bırakın size dünyayı resmetsinler ve en çokta kendi dünyalarını o kâğıda yansıtsınlar. Her çocuğun çizdiği resimler, çocuğun kendi içerisinde yaşadığı duygu durumunu ve yaşadığı olayları anlatabilmesi açısından etkili bir iletişim aracını oluşturmaktadır. Çocukların yaşının ilerlemesi ile beraber motor becerileri de gelişmeye başlayacak böylelikle etrafından olan nesnelere ilgi duymaya başlayacaktır.

Çocuklar motor becerilerinin gelişmesi ile beraber etrafında olan olaylar karşısında kendisini ifade etmeye çalışacaklar ve bunu oynadıkları oyunlarla, çizdikleri resimler, söyledikleri şarkılarla ifade etmeye çalışacaklardır. Çocukların uğraştıkları bu sanatlar aslında onların en iyi iletişim araçlarıdır. Özellikle çocuklar çizdikleri resimleriyle beraber bize bir çok şey anlatırlar ve bizim onları anlamamızı beklerler. Çocuklarda resmin dili bunun için önemlidir.

Çocukların yaptıkları resimleri analiz etmek çok da kolay bir şey değildir. Çocukları iyi bir şekilde anlayabilmek için birçok resmi analiz etmek gerekmektedir. Çünkü resimler aklın, duygunun ve gerçeğin büyük bir parçasını oluştururlar. Mesela her çocuktan aynı anda bir manzara resmini çizmelerini istediğimiz zaman hepsinin farklı olması bundan kaynaklanmaktadır. Güneşi, bulutu, evi konumlandırdıkları yerle, evin bacasını tütmesi yahut tütmemesinin, resim sağ tarafa mı sol tarafa mı yoksa tam ortaya mı konumlanmış olması bile çocukların duyguları açısından bize büyük ipucu açısından önem arz etmektedir.

Çocuğun karakterini çözmek içinde resim analizleri kullanılmaktadır. Mesela çekingen bir çocuk, resimde kendini küçük ve etrafındakileri büyük çizebilmektedir bunun tam tersi aşırı özgüven sahibi bir çocukta kendisi kocaman etrafındaki kişileri de küçük çizebilmektedir.

Bir çocuk, etrafından birçok renge sahip olan kalemleri olmasına rağmen sadece tek bir kaleme odaklanıyorsa ve çizdiği resimlerde baskın, koyu bir haldeyse o zaman aşırı derece bir duygu yaşıyor denebilir. Bu duygu özelikle kırmızı kalemle yapıldıysa öfke, kızgınlık olabilir. Siyah kalemle yapıldıysa karamsar ve depresif bir ruh hali içerisinde çocuğun olabileceği söylenebilir.

Ailesi ile sorun yaşayan ya da ebeveyn arasında sorun olan çocukların resimlerinde, bu durumu ifade etme biçimlerinin şöyle olduğu bilinmektedir. Ev içerisinde bağırma ve kötü söz söyleniyorsa çocukların, bağıran kişinin ağzını büyük çizdikleri bilinmektedir. Ebeveynlerini ayrı çizilmesi de çocukların ev içerisinde yaşadıkları durumu anlayabilmemiz açısından önemlidir, özellikle anne ve babası ayrı olan çocuklar ebeveynlerini ayrı çizebilmektedirler.

İstismara maruz kalan çocukların ise yaşadıkları durumu anlatmak için özellikle istimara maruz kaldıkları kişileri, onlara yaklaşmaya çalıştıklarını kendilerinin ise korkmuş ya da kendini geri çekmeye çalışarak resmetmeye çalıştıkları görülmüştür. Bazı durumlarda çocukların istismara maruz kaldıkları kişileri cinsel organlarıyla beraber resmettikleri bilinmektedir. Tabi bu durumların tam olarak anlaşılması için resmin tamamına bakılması ve Adli Tıp raporunun onayı gerekmektedir.

Yazar: Yasemin Kasnak

Follow us on Social Media